Csonkamindszent község ivóvízminőség-javító programja

Kedvezményezett: Csonkamindszent Község Önkormányzata

Projekt címe: Csonkamindszent község ivóvízminőség-javító programja

Projektazonosító: KEHOP-2.1.3-15-2017-00043

Támogatás összege: 72 107 304 Ft

Támogatás mértéke: 86,956521%

Projekt fizikai befejezésének határideje: 2021.05.15.

Projekt tartalma:

Jelen projekt keretében a nyersvíz termelő kútból származó víz vas, mangán, és ammónium tekintetében nem tartja be a 201/2001 Korm. rendelet szabta határértékeket. A vízmű telepen van jelenleg üzemelés alatt álló vas-mangántalanító technológia, azonban kb. 20 éves, így állapota alapján felújításre szorul. Ammónium mentesítési fokozat nincs annak ellenére, hogy a nyersvíz 0,9 mg/liter körüli ammónium-ion koncentrációval rendelkezik. A vízmű további problémája, hogy a vas-mangántalanító szűrőkön áthaladó víz közvetlenül a víztoronyra termel, mely nehezíti a megfelelő technológiai üzemeltetést.

A magas ammónium tartalmú víz ammónium tartalmának egy része a hálózatra bocsátás után nitritté alakul, mely a hálózaton a rendszeres ammónium határérték túllépés mellett rendszeres nitrit határérték túllépést okoz.

A projekt Csonkamindszent teljes lakosságát érinti közvetve, közvetlenül az ivóvízbekötéssel rendelkező ingatlanokat. A beruházás meghiúsulása esetén a települési vízellátó rendszer kiépítésének elmaradása miatt az érintett település lakossága továbbra is úgynevezett egy kutas vízműtelepről kapnák vizüket, melynek vízellátási biztonsága lényegesen alacsonyabb a tervezett ivóvíz-ellátó rendszernél.

A beruházás keretében a meglévő kútgépészet, vízműépület, vas-mangántalanító technológia mellett az aquaglóbusz is felújításra kerül, emellett tisztított víz tározó és hálózati nyomásfokozó is kiépítésre kerül, továbbá egy darab tartalékkút létesítése is indokolt.

Fotógaléria

Akadálymentesített változat