„A biztonság kedvéért” – a Szigetvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsai

Ünnepekhez közeledve

A karácsonyi és újévi ünnepeket megelőző időszakban jelentősen megnövekedik a bevásárlóközpontok és piacok forgalma, ami minden bizonnyal odavonzza a bűnelkövetőket, ezáltal elszaporodhatnak a zsebtolvajlások, alkalmi lopások, gépkocsifeltörések.

Előzzék meg a bűncselekményeket, fokozottan óvják értékeiket!

  • Ha vásárolni mennek, pénztárcájukat tartsák biztonságos helyen, lehetőség szerint kabátjuk belső zsebében helyezzék el
  • Táskájukat ne hagyják a gépkocsiban és a bevásárlókocsikban sem!Lakásuk biztonságát is óvják a bűnelkövetőktől! Akadnak tolvajok, akik az ünnepi hangulatot, óvatlanságot kihasználva besurrannak a nyitva felejtett ajtón, ablakon és az elzáratlan értéktárgyakat, készpénzt elviszik. Kérjük, hogy ingatlanjaikat, értékeiket az ünnepi utazások idején se hagyják bezáratlanul!
  • A jármű ajtaját, az ablakokat, napfénytetőt zárják le, amikor kiszálltak a kocsiból!
  • Az indítókulcsot mindig tartsák maguknál!
  • Amennyiben lehet mindig kijelölt parkolóhelyen várakozzanak járműveikkel!
  • Az esti órákban olyan helyet válasszanak gépkocsiparkoláshoz, ahol közvilágítás van, a parkolóhely belátható, forgalmas és lehetőleg őrzött!
  • Semmilyen értéktárgyat, okmányt ne hagyjanak látható helyen a gépjárműben!
  • A gépjárműtől való távozás előtt győződjenek meg az ajtók és az ablakok zárt állapotáról!

Az ünnepi bevásárlások, rokonlátogatások várhatóan növelik a közutak forgalmát, ezért felhívjuk a közlekedésben résztvevők figyelmét arra, hogy legyenek türelmesebbek egymással!
Vegyék figyelembe a téli időjárási- és útviszonyokat, nagyobb követési távolságot tartva lassabban haladjanak!
A kerékpárosok, gyalogosok figyelmét felhívjuk a fényvisszaverő mellény használatára, mert ezzel nagyban hozzájárulnak a balesetek megelőzéséhez!
Amennyiben bűncselekmény áldozataivá válnak, hívják a rendőrség 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikét!

Szigetvári Rendőrkapitányság