„A biztonság kedvéért” – a Szigetvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsai

Betörések elleni védelem

Az otthon mindenki számára fontos, annak biztonságáért kellő körültekintéssel és gondoskodással sokat tehetünk. A betörők gyorsan képesek felmérni, hogy az ingatlan milyen védelemmel rendelkezik, a nyitva hagyott nyílászárók, a bejárati ajtóra nem megfelelően felszerelt, kilógó zárbetét szinte csalogatják az elkövetőket.

Hogyan előzhető meg a bűncselekmény elkövetése?  Az alábbiakban felsorolt tanácsokkal segítünk ebben: 

  • Figyeljen a nyílászárókra, amennyiben nem tartózkodik otthon az ajtót és az ablakokat zárja be!
  • Ne hagyjon kint kerti bútorokat, szerszámokat az udvaron, mert ezek "vonzzák" a betörőt!
  • Ha lakatlan az épület, vagy huzamosabb időre eltávozik otthonról, kérje meg szomszédait, ismerősét, hogy rendszeresen ellenőrizze annak épségét, sértetlenségét!
  • Az időszakosan látogatott zártkerti, szőlőhegyi ingatlanjában ne hagyjon nagyobb értékű szerszámokat, azokat tárolja zárt helyen! Az ilyen hétvégi- vagy présházaknál érdemes rendszeresen ellenőrizni a zárakat, lakatokat, hogy meggyőződjenek azok sértetlenségéről.
  • Érdemes nyitott szemmel járni és megfigyelni a lakókörnyezetben zajló eseményeket. Ha idegenek jelennek meg, akik gyanúsan viselkednek lehetséges, hogy terepszemlét tartanak, keresik a megfelelő ingatlant, felmérik a lehetőségeket a lopás elkövetéséhez.
  • Ne tartson otthon a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt, az értéktárgyakat lehetőség szerint jól zárható szekrényben tárolja!
  • Készítsen házi leltárt, melyben rögzíti ingóságai, műszaki cikkei, műtárgyai jellemzőit, méreteit, gyártási számait, melyek pontos beazonosítást tesznek lehetővé a későbbiekben (érdemes fényképfelvétellel kiegészíteni a leltárt)!
  • Amennyiben betörést észlelt otthonában ne változtasson semmit a helyszínen, ne kezdjen el például takarítani, mert ezzel eltűntetheti a nyomokat, illetve akadályozza azok rögzítését. Ilyen esetben azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112 ingyenes hívható központi segélyhívószámokon!

Szigetvári Rendőrkapitányság