Felhívás

Tájékoztatás az Önkormányzati Adóhatósági Főosztály által kiküldött adószámla kivonatokról
 
 
Tájékoztatjuk tisztelt Adózóinkat, hogy 2021. február utolsó hetében postáztuk Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Adóhatósági Kabinet (Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal adóigazgatási területe Szentlőrinc, Csonkamindszent, Kacsóta Helesfa, Hetvehely, Okorvölgy, Szentkatalin) által nyilvántartott helyi adó kötelezettségre vonatkozó adószámla kivonatokat. Mintegy 6000 értesítőt kapnak kézhez a magánszemélyek és egyéni vállalkozók. A gazdálkodó szervezetek (ide tartoznak az egyesületek, a társasházak, az alapítványok is) az adószámlájuk egyenlegét az E-Önkormányzat Portál-on) megtekinthetik.
 
 
 
Az önkormányzati adóhatóság az egyenlegértesítőn az adószámla kivonaton szereplő tételek értelmezéséhez rövid tájékoztatót szerepeltet. 2021. március 16-ig fizetendő helyi adó kötelezettségének az összege szerepel. Azon adózók részére, akiknek a korábbi időszakról tartozásuk áll fenn, a tartozás és az azonos adónemen előírt, március 16-án esedékes adó megfizetéséhez egy, az összevont összegről szóló csekket küld az önkormányzati adóhatóság. Az adószámla kivonat a 2021. február 10-i könyvelési napig tartalmazza az önkormányzati adóhatóság által előírt, törölt, valamint az adózó által befizetett összegeket.
 
Az adófizetés szempontjából jelentős változás, hogy 2021. január 1-től a gépjárműadó kivetése és beszedése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartozik, az önkormányzati adóhatóságnak csak a 2020. december 31-ig nyilvántartott hátralékok behajtására és túlfizetések rendezésére van hatásköre.
 
A 2020. december 31-ét megelőző időszakot érintő kötelezettségeket tehát az önkormányzati adóhatósághoz kell megfizetni, az erről szóló befizetési csekket az értesítővel együtt küldjük ki.
 
A 2021. évet érintő további változás, hogy a 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében a mikro-, kis- és középvállalkozónak minősülő adózók 2021. évben esedékes helyi iparűzési adóelőlege – NAV rendszerén keresztül, 2021. február 25-éig beküldött nyilatkozatuk alapján – 50%-ra csökken, a 2021. évi helyi iparűzési adó mértéke ugyanezen adózói kör részére 1%.
 
A nyilatkozatot benyújtó helyi iparűzési adóalanyok esetében a megküldött adószámla kivonaton az adóelőleg csökkentése nem látható még, így mindenképpen szükséges a helyi iparűzési adó befizetése előtt az adóegyenleg E-Önkormányzat Portálon történő lekérdezése.
 
Az önkormányzati adóhatóságnál KATA szerint adózók adószámla kivonatán már az 1%-os adómértékkel megállapított adó szerepel, ez az adózói kör megfelelő összegű csekket kap a helyi iparűzési adó befizetéséhez.
 
Az adózók a mellékelt csekken kívül a befizetéseiket átutalással, valamint az E-Önkormányzat Portálon keresztül bankkártyával (EFER) is teljesíthetik.
 
A járványhelyzetre, illetve az ügyfélszolgálat korlátozott nyitvatartására tekintettel javasoljuk tisztelt Adózóinknak, hogy amennyiben ügyfélkapuval rendelkeznek, a személyes ügyintézés helyett az elektronikus kapcsolattartást részesítsék előnyben. Az elektronikus ügyintézésre az E-Önkormányzat Portálon vagy E-papír szolgáltatás igénybevételével van lehetőség.
 
 
Köszönjük, hogy az adójuk határidőben történő befizetésével segítik a város és a községek működésének fenntartását, a kötelező feladatok ellátását.
 
 
Tisztelettel:
Dr. Tóth Sándor jegyző sk.