Tájékoztató megelőzéssel kapcsolatban

A corona vírusos fertőzés NEM okoz orrfolyást, sűrű és bő váladékos, nátha-szerű tüneteket és úgynevezett “nedves”, felszakadó, váladékos-hurutos köhögést. Ehelyett száraz köhögést okoz és száraz nyálkahártyát. Ez az egyik legkönnyebben megjegyezhető tünet.

Jelenlegi kísérletek és tudásunk szerint a vírus nem áll ellen a hőnek: ha mar 26-27 fokos hőmérsékletnek van kitéve, elpusztul. Ezért fontos, hogy napjában többször igyunk meleg folyadékot, teát vagy más forró italt. Nem kell, hogy égesse a torkunkat, csak kellemesen meleg legyen. A lényeg a gyakran-on van. Ezek a meleg italok semlegesítik a vírust és nem túl nehéz beiktatni az ivásukat a napi rutinunkba.  Mindenképpen kerülni kell a hideg italok fogyasztását, a jéghideg italokról van szó, vagy magáról a jégről, jégkockáról. Ne szopogassunk jeget, ne együnk havat, s ne engedjük ezt a gyerekeinknek sem!

Aki teheti, menjen a napra, napozzon, illetve napoztassa az arcát vagy egyéb testfelületeit lehetőleg huzamosabb ideig (kb. 15-20 percig legalább).

A vírus maga viszonylag nagy, legalábbis a vírusokhoz képest általában. Átmérője kb. 400-500 nanométer. Ezért bármilyen maszk hatásos lehet ellene; Éppen ezért egy átlagembernek elegendő lehet egy “sima” maszk, a speciális változatokat, amik többszűrősek, hagyjuk meg azoknak a kórházi dolgozóknak és egészségügyi szakembereknek, akik a munkájuknál fogva sokkal intenzívebben, sokkal nagyobb dózisban vannak kitéve a vírusnak illetve a vírus fertőzésnek.

Ha egy fertőzött személy tüsszent egyet, akkor kb. 3 méteres sugárban szórja szét a vírusokat maga körül, a ruházatára, a környezetére és a földre, ahol éppen tartózkodik. Ezen a körön kívül nem ér el vírus egy másik emberhez.

A vírus fémfelületeken képes éltben maradni akar 12-16 órán át is. Ezért fontos és elengedhetetlen, hogy kilincsek, kapaszkodók, kulcsok, lépcsőkorlátok, ajtók... stb. érintése után mossunk alaposan kezet, majd fertőtlenítsük is a kezünket. (Alaposan. Szappannal. Meleg vízzel. ) Lehetőleg mielőbb. Addig viszont, amíg ezt megtenni nem tudjuk, semmiképp ne közelítsünk az arcunk felé, ne vakarjunk orrot, szánkba ne nyúljunk, egyáltalán ne érintsük meg az arcunkat.

A vírus ruhákban és textilszálak között kb. 6-12 óráig marad életben. A sima hétköznapi mosószerek megölik mar 30-40 fokon mosva is. Az olyan ruhákat, amiket nem lehet naponta mosni, tegyük ki a napra, s ott a vírusok elpusztulnak a fénynek és hőnek kitéve.

Hogyan szaporodik, illetve miként viselkedik gazdatestbe jutva:
   1. Elsőként a torokban, garatban helyezkedik el, ott kezd el szaporodni. Begyulladhat a torok ilyenkor, égő, kaparó érzés lehet ettől, torokfájás. Ez a tünet átlagosan kb. 2-4 napig tarthat.
   2. Majd a vírus lejut a légzőszervek nedvességén/nyálkahártyán a tracheaba (légcsőbe), s bekerül a tüdőbe, ahol fibrozist (lasd alább a meghatározását a tüdőfibrozisnak) okoz, s a léghólyagocskák ezért nem tudnak elegendő oxigént felvenni a belélegzett levegőből. Igy okoz közvetlenül tüdőgyulladást. Vagyis: nem bakteriális felülfertőződésként alakul tehát ki a tüdőgyulladás, kb. 2-3 hét kezeletlen vagy nem megfelelően kifeküdt, kikezelt influenza szövődményeként, mint más esetekben általában, hanem jóval hamarabb és baktériumok közreműködése nélkül, közvetlenül a tüdőt célozva meg. Ez a stádium kb az 5-6. napon jelentkezik.
A tüdőfibrózis során valamilyen kiváltó ágens hatására krónikus gyulladás indul el a tüdőszövetben, a léghólyagocskák és hajszálerek között, amely végül a kötőszövet felszaporodásához vezet, ezzel csökkenti a légző felületet.
   3. A tüdőgyulladás magas lázzal jár és nehéz vagy nehezített légzéssel, légszomjjal, de nem kísérik a klasszikus megfázásos, náthás, orrfolyásos tünetek. Az embernek olyan érzése van, hogy megfullad. Ha ez így van, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Hogyan kerülhető el a vírus?
   1. A vírussal való fertőződés szinte kivétel nélkül, de legalábbis óriási arányban közvetlen kapcsolattal történik, azaz megérint az ember olyan tárgyat, amelyen vírus van, ezért a gyakori kézmosás elengedhetetlen.
A kézen a vírus kb. 10 percig van életben, de ebben a 10 percben sok mindennel bejuttatható a szervezetünkbe: arcunk dörzsölése, szemünk, orrunk, szájunk, vagy akar csak a bőrünk érintése bárhol arcunkon végzetes lehet.
Vagyis a magunk és mások érdekében is mossunk gyakran és alaposan kezet, majd fertőtlenítsük is, ha tehetjük!
   2. Fertőtlenítő oldatokkal, amiket drogériákban, gyógyszertárakban lehet kapni, öblögethetünk, gargalizálhatunk is, naponta többször is. Ez is minimalizálja az esetlegesen már bejutott vírusok számát a torokban, garatban. Igy még kevésbé tud lejutni a tüdőhöz, ha mar esetleg jelen van a szánkban.
   3. Fertőtlenítse a billentyűzetet, mobil telefonokat és egyéb mobil eszközöket, kulcsokat, pénztárcát, táskát, kilincseket…stb., a gyakran használt tárgyakat, felületeket.

Az új NCP corona vírus előfordulhat, hogy napokig nem mutat semmilyen tünetet, így adott esetben a bekerülését követően csak jóval később derül ki az illetőről, akiben jelen van, hogy fertőzött. Igy aztán mire az illető mar produkálja a köhögést és/vagy lázat, amivel kórházba kerül, addigra a tüdő már kb. 50 százalékban mindkét oldalon érintett, a fibrózis mar kialakult, s az esetek többségében mar a kórházi kezelés, lélegeztetőgépre kötés túl késő...

Tajvani szakemberek a következő egyszerű gyakorlat elvégzését javasolják minden reggel:
Vegyünk egy jó mély lélegzetet, s tartsuk bent a tüdőnkben kb. 14-15 másodpercig, ha megy, akár tovább is. Ha ezt minden különösebb nehézség nélkül meg tudjuk tenni, akar ismételten is, akkor valószínűsíthetően nincs fibrosis jelen a tüdőnkben. De ha diszkomfort érzést okoz, vagy köhögést vált ki, vagy nyomó-fuldokló érzést, nagy nyomást, nehezen viselhetőt, légszomjunk lesz, s nem tudjuk megcsinálni ezt az egyszerű gyakorlatot... stb., akkor forduljunk orvoshoz. Ezt a gyakorlatot ajánlott minden reggel elvégezni, tiszta levegőjű környezetben.

A következő tanácsok japán orvosoktól származnak: mindenki győződjön meg róla, hogy a szájuk és torkuk eléggé nedves a nap folyamán és sosem szárad ki. Sok apró kortyot igyunk gyakran, akar negyedóránként kortyolgassunk lehetőleg valami meleg folyadékot, s igyunk eleget! Mert még ha be is jut a vírus a szánkba, a folyadékivás lemossa onnan, bekerül a nyelőcsőbe, onnan a gyomorba, s ott aztán már semmi esélye az erősen savas környezetben az életben maradásra. De ha az ember nem iszik elegendő, és főleg, elég gyakran folyadékot, a vírus könnyebben lejuthat a tüdő felé. Az pedig nagyon, de nagyon veszélyes lehet.