Emlékművek felújítása

Emlékművek felújítása

I. világháborús emlékmű

Városunk főutcáján, frekventált helyen található az I. világháborús emlékmű, mely a háborút követően öt évvel, 1923. augusztus 12-én került felavatásra és megszentelésre. Nagy Mihály szobrászművész két katonaalakot formázó szobra egy megközelítőleg két méter magas talapzaton áll. A talpkövön lévő táblán hetvennyolc elesett szentlőrinci katona neve olvasható.

Szentlőrinc Város Önkormányzata 1 000 000 Ft, vissza nem térítendő támogatást kapott a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, szakmai bírálóbizottság döntése alapján az I. világháborús emlékmű felújításának költségeire.

Az elnyert pályázati összeg terhére a következő felújításokat végezték el: a szobrot megtisztították a szakemberek, a plasztikai hiányokat pótolták és a tisztítás utáni színelváltozásokat megfelelő színű homlokzatfestékkel javították ki. A hősök neveinek betűit fekete zománcfestékkel festették át, az elkészült emlékművet végül hydrofóbizáló folyadékkal itatták át.

A szobor megvilágítása földkábelről, alulról, 2 darab 30 Wattos LED reflektorral történik, mely alkonykapcsolóval van ellátva.


 

 

 

 

Forradalmi emlékmű

Városunkban a Március 15 téren – Urbach téren, frekventált helyen, a panelos lakótelep közepén, az Általános Iskola mellett található a Forradalmi emlékmű, amely a rendszerváltást követően, 1993-ban készült. Azóta ennél a szobornál rendezzük az 1948-as és az 1956-os események megemlékezéseit.
Szentlőrinc Város Önkormányzata 2 494 280 Ft támogatást kapott a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, 1956-os Emlékbizottság pályázati bíráló bizottságának döntése alapján a Forradalmi emlékmű-felújítás költségeire.

Az elnyert pályázati összeg terhére a szobrot megtisztították a szakemberek és a nagyobb felületi repedéseket kijavították. A szobor közvetlen környezetének térburkolati javítása is megtörtént. Egy új gránittábla, valamint 8 darab kültéri pad is kihelyezésre került.

A szobor megvilágítása földkábelről, alulról, 2 darab 30 Wattos LED reflektorral történik, mely alkonykapcsolóval van ellátva. Kialakításra került egy 220 Voltos dugalj, melyről a rendezvények hangosítása lesz megoldható. A szobor környezetében 100 m2-en történt meg a tereprendezés és füvesítés.